تحصیل در ترکیه

1- تحصیل در ترکیه مقاطع زیر دیپلم

تحصیل در مدارس ترکیه

مدارس کشور ترکیه 4 نوع میباشد.

• مدارس دولتی
• مدارس غیر انتفاعی
• مدارس ایرانی
• مدارس بین المللی
شرایط ورود به مدارس دولتی و غیر انتفاغی برای افراد غیر بومی ترکیه تسلط کامل به زبان ترکی استانبولی می‌باشد. زیرا تدریس در این مدارس به زبان ترکی استانبولی است. شرط دیگر معادل سازی پایه تحصیلی توسط آموزش و پرورش ترکیه است. برای مثال فردی که قصد مهاجرت و ادامه تحصیل در مدارس ترکیه در پایه تحصیلی هشتم را داشته باشد اما بعد از معادل سازی پایه های گذرانده شده تحصیلی او برای او معادل پایه هفتم تعیین شود. همچنین اگر به زبان تسلط نداشته باشد یک سال هم برای دوره یادگیری زبان در دوره تحصیلی برای او در نظر گرفته می‌شود که به معنای کلی نسبت به پایه تحصیلی خود در کشور مبدا دو سال عقب می افتد.
مدارس ایرانی مختص به دانش آموزان ایرانی می باشد که مطابق قوانین آموزش و پرورش ایران عمل می‌کنند و نیازی به معادل سازی پایه تحصیلی و تعیین سطح زبان نیست. در مدارس بین المللی تدریس به زبان انگلیسی است و نیاز به تعیین سطح زبان و پایه تحصیلی دارد.بعضی از این مدارس در پایان سال تحصیلی مدرک معمولی دیپلم انگلیسی به دانش آموزان فارقالتحصیل میدهند. اما بعضی از مدارس بین المللی دیپلم بین المللی ALEVEL را بعد از فارق التحصیلی به دانش آموزان می دهند که این نوع دیپلم در سطح جهانی مدرکی قابل قبول و پذیرفته ای است. شهریه این مدارس حدود 3 برابر شهریه مدارس عادی انگلیسی زبان است.

تحصیل در دانشگاه های ترکیه

از دیدگاه قوانین دانش آموزانی که از مدارس ترک زبان فارق التحصیل میشوند برای ورود به دانشگاه الزاما باید در آزمونی مانند کنکور ایران که در ترکیه توسط وزارت علوم ترکیه برگزار میشود شرکت نموده و حسب رتبه کسب شده میتوانند رشته و دانشگاه انتخاب کنند. و این در حالی است که فارق التحصیلان مدارس ایرانی و بین المللی برای ورود به دانشگاه‌های خصوصی فقط شرط معدل نیاز دارند و برای ورد به اکثر دانشگاه های دولتی شرط شرکت در آزمون YOS یا داشتن کارنامه SAT دارند. آزمون YOS شامل هندسه ، ریاضی و هوش می‌باشد که هم وزارت علوم ترکیه و هم خیلی ازر دانشگاه ها به شکل آزمون ورودی مستقل یکبار در سال اقدام به برگذاری این آزمون می‌کنند.
آزمون SAT هم شامل زبان انگلیسی و ریاضی به زبان انگلیسی می باشد که توسط کالج برد آمریکا سالانه 4 بار برگذار میشود.

2-تحصیل در ترکیه مقطع لیسانس

کشور ترکیه حدود 200 دانشگاه دولتی و خصوصی دراد که اکثرا عضو اتحادیه اروپا (Erasmus) می‌باشند و دانشجویانی که در این دانشگاه ها مشغول تحصیل هستند می‌توانند در صورت کسب شرایط اعلامی توسط دانشگاه یک یا دو ترم در دانشگاه های اروپاییی به صورت مهمان تحصیل کنند و مدرک اعطاییی در کشور های اروپایی جهت کار یا ادامه تحصیل کاملا معتبر است. خیلی از دانشگاه ها امکانات متنوعی اعم از خوابگاه ،کتابخانه ، سالنهای ورزشی ،کلینیک ، مراکز درمانی ،بیمارستان و... دارند . دانشجویان با کارت دانشجویی می توانند از تخفیفات حدود 50% حمل و نقل عمومی ، مراکز فرهنگی ، مراکز تفریحی ، موزه ها و ... استفاده کنند.
تحصیل در مقطع برای رشته پزشکی 6سال ، دندان پزشکی و داروسازی 5سال و دیگر رشته ها 4 سال می شباد. زبان تدریس در دانشگاه ها اکثرا ترکی یا انگلیسی می‌باشد و برخی رشته های خاص به زبان آلمانی هم تدریس میکنند.

3-تحصیل در ترکیه مقطع فوق لیسانس

دانشگاه های ترکیه اکثر رشته های تحصیلی را در مقطع ارشد پوشش میدهند.مدت تحصیل 2 سال و زبان آموزشی ترکی یا انگلیسی میاشد. دانشجویان شاغل به تحصیل در این مقطع نیز در صورت احراز شرایط اعلامی می توانند یک ترم از تحصیل خود را در یک کشور اروپایی مهمان باشند و دانشجویان این مقطع نیز از کلیه امکانات زفاهی با تخفیف برخوردارند.

4-تحصیل در ترکیه مقطع دکترا

دانشگاه های ترکیه اکثر رشته های تحصیلی را در مقطع دکتری نیز پوشش می دهند. مدت تحصیل 4-5 سال و زبان آموزشی ترکی یا انگلیسی میباشد.در این مقطع بعضی از رشته ها فقط به زبان ترکی ارائه میود اگر دوره به زبان انگلیسی انتخاب شود داشتن مدرک تافل الزامی است ولی اگر دوره به زبان ترکی برگذار شود داشتن مدرک تافل و تومر هر دو الزامی است.

5- تحصیل در ترکیه مقطع کاردانی

تعدادی از دانشگاه های ترکیه برخی رشته ها را در مقطع کاردانی پوشش میدهند.مدت تحصیل 2 سال و زبان آموزش ترکی یا انگلیسی می باشد. البته اکثرا تدریس به زبان ترکی است و دانشجویانی که در این مقطع فارق التحصیل می‌شوند جهت ادامه تحصیل باید بمدت تحصیل کار کرده باشند تا بتوانند وارد دوره کارشناسی شوند. دانشجویان خارجی در ترکیه اجازه کار پاره وقت دارند و نیازی به اخذ مجوز ندارند. در کلیه مقاطغ تحصیلی داشتن مدرک زبان الزامی است. اگر زبان تدریس دوره انگلیسی باشد داشتن مدرک تافل الزامی است.در غیر این صورت دانشگاه پذیرنده از دانشجو جداگانه آزمون تعیین سطح زبان انگلیسی میگیرد و اگر تدریس دوره به زبان ترکی باشد داشتن مدرک تومر الزامی است.در غیر این صورت دانشگاه پذیرنده از دانشجو آمون تعیین سطح زبان ترکی میگیرد. در مقطع دکتر متقاضی پذیرش در دانشگاه در زمان اپلای مدارک به دانشگاه باید مدرگ زبان مربوطه را الزاما ارائه دهد. در غیر این صورت امکان پذیرش نخواهد داشت. ترکیه با داشتن تعداد زیادی دانشگاه دو زبانه و معتبر در سطح بین الملل و شهریه های متفاوت و نسبتا ارزان نسبت به کشور های دیگر و همچنین نزدیکی فرهنگی و امکان تردد راحت برای دانشجویان ایرانی گزینه بسیار خوبی می باشد.